Na zahradní párty super zahradní gril
Na zahradní párty super zahradní gril
Už i v našich končinách se těší stále větší oblibě grilovačky či barbecue zahradní párty, které vystřídaly naše dříve tolik oblíbené procházky do přírody a opékání špekáčků. Jaké zásady při zahradním grilování platí a na co byste v žádném případě neměli opomenout?
Vyberte si ten správný gril
Prvním a nejdůležitějším krokem, je vybrat si ten správný zahradní gril. Sami musíte, vědět kolik času jste ochotni věnovat samotné přípravě – zda je přednější vaše zdraví, nebo neodoláte pokrmům se správnou dávkou voňavého kouře.
Vybírat můžete podle ceny, délky přípravy, přenositelnosti, velikostních podmínek pozemku nebo terasy či balkónu.
Co a jak grilovat?
Maso
- Nejvhodnější kandidáti na přípravu jsou vepřová krkovice, žebírka, panenka, kotlety, ale i stehno či trošku mastnější bůček.
- Z hovězího masa si nejvíce pochutnáte na roštěnkách a kvalitních čerstvých steacích.
- Nic nezkazíte ani kouskem jehněčího masa či zvěřiny.
- Na mleté masové hamburgery vybírejte netučné červené maso.
Víceúčelové zahradní grily jsou pro přípravu těchto pochoutek jako dělané.
Platí pravidlo, že všechny plátky (steaky) by měly být přibližně 2,5 cm silné a podle chuti propečené:
- na krvavý steak vám stačí 3 minuty z každé strany,
- na medium 5 minut z každé strany,
- na pořádně propečený steak si počkáte od 7 do 10 minut z každé strany.
Drůbež
Drůbež můžete grilovat celou, i když lépe vyniknou menší naporcované kousky – například kuřecí křidélka, stehýnka nebo krůtí či kachní prsa. Na uzavřených zahradních grilech můžete grilovat i ryby, uzeniny, zeleninu či ovoce.