Papriky
Oblíbené papriky mají původ ve Střední Americe, kde byly pěstovány po tisíce let. Dnes už je můžeme najít na celém světě, a to zejména v Maďarsku, Maroku, Řecku, Španělsku a České republice. Paprika se dá používat jako zelenina i jako koření. Někteří si oblíbili její nepálivé formy, jiní zase nedají dopustit na pálivé chilli papričky.
Paprika je větvitá rostlina z čeledi lilkovitých. Její plody, zvané šešule, mají velikost 1 – 2 cm, jsou krásně vidět na pozadí listů. Jedna rostlina může mít až 50 šešulek. Mladé rostliny je třeba udržovat v konstantní teplotě 25 – 28 stupňů, dostatečně je zalévat, ale naopak v zimě moc nepřelévat. Voda by měla být pokojové teploty. Rostlinky by se měly nechávat na slunečném místě, aby měly čas se pěkně vybarvit.
Papriky obsahují až 90 % vody, hodně vlákniny, ale naopak málo sacharidů a žádné tuky. Jsou proto výborné při redukčních dietách. Papriky jsou také výborným zdrojem vitaminu C, E, karotenoidů a vitaminů skupiny B. Možná vás překvapí, že papriky obsahují mnohem více vitaminu C než citrusy. V jedné paprice se nachází více než 200 mg vitaminu C. Tento vitamin je mnohem lépe vstřebatelný než ten, který si vezmeme v kapsli z lékárny. Obsahují také hodně minerálů, jako je například draslík, hořčík, jód, zinek, vápník a železo.
Papriky můžeme vidět v různých velikostech, tvarech i barvách. Mezi nejznámější patří zvonovité papriky v barvách žluté, červené, oranžové nebo zelené. Dále jsou velice časté kapie a chilli papričky. Mezi nejhodnotnější papriky patří ty, které jsou zbarveny do červena až do ruda. Navíc jsou tyto papriky i nejčastěji vyhledávány kvůli atraktivnímu vzhledu a chuti. Používají se často do salátů i zeleninových směsí. Pokud papriku přihodíte například ke kuřecímu masu, dodáte tělu bílkoviny, vlákniny i důležité fotochemikálie. Ideální je konzumovat papriky chemicky neošetřené ze známých zdrojů. Červené plody obsahují navíc látku zvanou lykopen. Ta patří mezi karoteny a podle vědců pomáhá předcházet rakovině prostaty. Lykopen se nenachází pouze v paprice, ale také v rajčatech.