Čokoláda musí být kvalitní, aby to byla opravdová pochoutka
Čokoláda patří mezi neoblíbenější pochoutky na světě. Dá se koupit v každém obchodě s jídlem nebo v supermarketu, ale je to s ní jako s každou další potravinou. U jednotlivých značek je velký rozdíl v kvalitě. Pokud si chcete opravdu pochutnat, vyhněte se těm levným, nebo dokonce náhražkám, obloukem. Ty nejméně kvalitní se nemohou ani nazývat čokoláda, jmenují se pochoutka nebo poleva. Výrobky se odlišují obsahem kakaa i dalších surovin. Existují i čokolády s 90 procenty kakaa nebo i více. Špičkové výrobky v běžných obchodech nenajdete. Raději si trochu připlaťte a objevte kouzlo tradičních receptur a kvalitních surovin. Ty nejlepší produkty vyrábějí malé čokoládovny a s tradicí, které dodržují osvědčené receptury a nešidí suroviny. Patří k nim i karlovarská čokoláda, jedna z nejlepších v naší republice.
Karlovarská čokoláda nešidí suroviny
Tu nejlepší čokoládu koupáte ve speciálních prodejnách nebo na internetu. Jsou pečlivě kontrolovány vstupní suroviny i výrobní proces. Je sice trochu dražší, ale stojí za to. Menší podniky nevyrábějí ve velkém, ale své zákazníky si najdou, stejně jako karlovarská čokoláda. Můžete si ji dopřát sami, nebo ji koupit někomu jako sladký dárek. Uděláte radost, a podpoříte tradiční společnost.
Skvělý chuťový zážitek
Skvělý chuťový zážitek není jediné, co nám tato pochoutka z kakaa přináší. Je výborná proti stresu, vyvolává pocit pohody, snižuje nervovou zátěž, a dokáže navodit i pocity štěstí. Vědecké výzkumy prokázaly, že lidé, kteří jedí pravidelně kvalitní čokoládu, mají v těle nižší hladiny stresových hormonů. Čokoláda v mozku zvyšuje hladinu dopaminu a serotoninu. Jsou to nervové přenašeče, které se podílejí na tom, jakou máme náladu. Pokud jich máme nedostatek, můžeme se cítit podrážděně, depresivně nebo až agresivně.