Pórek – zdravé recepty
Teplý pórkový salát
Suroviny:
400 g pórku
200 g čerstvých žampiónů
citronová šťáva
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Žampiony pokrájené na plátky osmahneme na olivovém oleji. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, smícháme se žampióny, solí, pepřem a pokapeme citronem. Podáváme s celozrnným pečivem.
Pórkové soté
Suroviny:
1 menší pórek
1 střední cuketa
1 střední cibule
2 lžíce bílého jogurtu
olivový olej
sůl
Postup:
Cibuli pokrájíme, zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a pórek na kolečka. Chvíli podusíme, přidáme sůl. Na talíři vmícháme jogurt a podáváme.
Pórková rýže
Suroviny:
200 g rýže
100 g pórku
2 rajčata
lžička mleté papriky
sůl
olivový olej
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme mletou paprikou. Pak přidáme rajčata nakrájená nadrobno, pokrájený pórek a zalijeme teplou vodou. Když se voda vaří, vložíme rýži, osolíme a uvaříme doměkka.
Dušený pórek
Suroviny:
2 větší pórky
Olivový olej
20g mrkve
20g celeru
20g cibule
1 bobkový list
Pepř
Sůl
hrnek zeleninového vývaru
Postup:
Z pórků odstraníme zelené části a umyté bílé části urovnáme na zapékací misku vytřenou olejem. Posypeme mrkví, cibulí a celerem, které jsme pokrájeli na tenká kolečka, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou v troubě téměř doměkka, ke konci bez pokličky, aby se vývar odpařil.
Pórková omáčka
Suroviny:
2 menší pórky
3/4 l zeleninového vývaru
4 lžíce celozrnné mouky
Pepř
Sůl
lžíce olivového oleje
Postup:
Na oleji osmahneme mouku, zalijeme vývarem a povaříme. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Přidáme nadrobno nakrájený pórek, necháme přejít varem, osolíme, opepříme. Podáváme s masem a knedlíkem nebo bramborem.