Cibule – recepty
Cibule na tymiánu
Ingredience:
4 velké červené cibule
Trocha másla
Čerstvý tymián
Sůl
Postup:
Cibule oloupeme a odřízneme její spodek, aby stála rovně na pekáči. Na jejím horním konci vytvoříme 2 hlubší zářezy ve tvaru kříže. Do vzniklých zářezů dáme nasekaný čerstvý tymián, máslo a sůl. Cibuli naskládáme do pekáčku a při 200 stupních pečeme asi půl hodiny. Pečená cibule chutná výborně k masu.
Plněná cibule
Ingredience:
5 velkých cibulí
50 g másla
Sůl
200 g mletého vepřového masa
1 nakrájený rohlík
1 vejce
Česnek
Oregano
Strouhanka
Postup:
Cibule oloupeme a odřízneme spodek, aby cibule mohla stát rovně v zapékací misce. Na horním konci uděláme dva zářezy do tvaru kříže. Potom si na pánvi osmahneme na másle mleté vepřové maso, 1 vejce a okořeníme solí, česnekem a oreganem. Nakonec do směsi vmícháme nadrobno nakrájený rohlík a trochu strouhanky. Vzniklou směs plníme do cibulí a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů cca na 40 minut.
Cibulačka
Ingredience:
800 g cibule nakrájené na kolečka
5 lžic oleje
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
200 ml červeného vína
2 litry zeleninového vývaru
Sůl
Pepř
Bageta
Strouhaný ementál
Postup:
Olivový olej smícháme s česnekem a necháme stát. Další olej nalijeme do hrnce a rozpálíme ploténku. Plátky cibule smažíme v hrnci dozlatova. Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů. Do cibule přidáme mouku, vývar, víno, sůl a pepř. Přivedeme k varu, následně zmírníme plamen a mírně povaříme dalších 15 minut. Poté si bagetu nakrájíme na plátky, které potřeme směsí oleje a česneku a dáme na plech do trouby asi na 10 minut, dokud bageta nebude křupavá. Na talíř nandáme polévku, přidáme bagetu a posypeme strouhaným sýrem.