Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Rosení oken

V dnešní době je rosení oken méně časté díky pokročilé kvalitě oken a lepším stavebním postupům. Přesto se občas stane, že se okna zamlží.

 

Rosení oken je často problémem ve starších domech s vysokou vlhkostí, kde může docházet i k tvorbě plísní. I v novostavbách může vlhkost způsobit kondenzaci na oknech, což je často způsobeno vlhkým stavebním materiálem nebo mokrými procesy během výstavby. V těchto případech je důležité důkladné větrání, aby se vlhkost odpařila.

Kondenzace na vnitřní straně oken je výsledkem srážení vlhkosti na chladném povrchu skla. K tomu dochází, když teplý a vlhký vzduch narazí na studené sklo, které není dostatečně izolované. Tento problém často postihuje stará dvojskla s hliníkovými rámečky, které dobře vedou teplo a vytvářejí tepelné mosty. Výsledkem je, že vnitřní povrch skla zůstává studený a vlhkost v místnosti kondenzuje na skle. Tato nedostatečná izolace zvyšuje náklady na energii a může vést ke vzniku plísní.

Moderní trojskla s teplými rámečky z kompozitního plastu minimalizují riziko kondenzace. Pokud se kondenzace přesto objeví, může být nutná výměna izolačního skla za sklo s lepšími izolačními vlastnostmi.

Rosení nebo námraza na vnější straně oken v zimních měsících není závada, ale znak dobré izolace. Na dobře izolovaných oknech se teplota vnějšího skla může dostat pod rosný bod, což způsobuje tvorbu kondenzátu. Naopak, na špatně izolovaných oknech teplo z interiéru zahřívá vnější sklo, což brání tvorbě kondenzátu, ale zvyšuje energetické ztráty.

Použitím skla s nízkoemisivním pokovením na vnější straně lze snížit tepelné ztráty a zabránit nadměrnému ochlazování. Tím se snižuje riziko kondenzace na venkovní straně oken a zlepšuje se tepelná pohoda uvnitř místnosti.

Rosení oken může být nepříjemným jevem, ale často se dá řešit vhodnou údržbou, správným větráním a případně výměnou izolačních skel za modernější varianty. Jak řešit problémy s rosením oken poradí pracovníci společnosti Stav Agency s.r.o. z Liberce.

https://www.stav-agency.cz/

https://www.stav-agency.cz/roseni-oken/

Comments are closed.