Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Květák

Květák je velmi oblíbenou košťálovou zeleninou. Společně s brokolicí a zelím patří k brukvovité zelenině. Ze všech tří je ale nejoblíbenější. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, a to z něj dělá skvělou potravinou plnou cenných látek. Hodí se i v případě, že hubnete, potřebujete se zbavit zácpy nebo vás trápí střevní zánět.

 

Co se týče pěstování, patří květák mezi náročnější zeleninu. Potřebuje čerstvě hnojenou půdu, velké množství vody a to zejména při nasazování růžic před sklizní. Potřebuje slunné místo a k vysazení použít netkanou textilii. Ta ho ochrání před škůdci a výkyvy teplot. Existuje několik druhů květáku, které se liší raností výsady, odolností proti chorobám, barvou i tvarem růžice. Tato zelenina se pěstovala už v době před naším letopočtem na středním východě. Později se dostal do Evropy až k nám. V Čechách se pěstují od 18. století. Naše druhy květáku se v obchodech prodávají od června až do listopadu. Pří nákupu je třeba dbát na to, aby byl květák pevný, pěkně bílý a listy nebyly povadlé. Pokud je květák dlouho skladován, zežloutne nebo zšedne. Čerstvý květák vám v lednici vydrží asi 10 dnů.

 

Někteří lidé mohou být náchylní k trávení květáku a trápí je nadýmání. To se dá snížit přidáním bylinek, jako je kmín, koriandr nebo česnek. Doporučuje se i fenykl a bobkový list, protože toto koření zase podporuje trávení. Květák obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B5, B6, B9 a B12). Dále pak vitamin C, vitamin K, draslík, zinek, hořčík, vápník, měď, jód, mangan, síru a železo. V neposlední řadě pak aminokyseliny, vlákninu, bílkoviny a sacharidy. Je vhodný pro diabetiky, prospívá pokožce, sliznicím, kostem i nehtům. Je výborný pro zdravé klouby a růst vlasů. Dokonce má také protisklerotické účinky! Bohužel se ale příliš nedoporučuje při dně a zánětech jater či žlučníku.

 

K čemu je květák dobrý?

  • Zlepšuje imunitu
  • Podporuje tvorbu krve
  • Zlepšuje růst buněk a jejich obnovu
  • Tlumí záněty
  • Je blahodárný na klouby
  • Pomáhá předcházet nemocem tlustého střeva
  • Zlepšuje ledvinové problémy

Comments are closed.