Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Klíčky

Klíčky, ať už obilné nebo luštěninové, jsou výborným doplňkem naší běžné každodenní stravy. Obsahují velké množství vitaminů a minerálů a každé jídlo dokážou pěkně zpestřit. Semínka si můžete navíc bez problémů naklíčit sami doma. A pokud se vám do toho nechce, tak klíčky seženete v každém větším supermarketu.

 

Ke klíčení můžete vyzkoušet různé druhy semen. Jakmile semena spustí aktivaci enzymů, začnou uvolňovat klíčky. Důležitá je k tomu voda a také dostatečná vlhkost. To stačí k tomu, aby vám vyrašil klíček plný enzymů, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Klíčky obsahují vysoké množství vitaminu E, provitamin A, vitaminu C a někdy i vitaminů skupiny B. Všechny tyto látky jsou pro naše tělo důležité zejména po zimě, kdy nám chybí živiny. Mezi další látky, které klíčky obsahují, patří vláknina (rozpustná i nerozpustná), chlorofyl, vápník, železo, zinek, hořčík, draslík a selen. A k čemu všemu jsou tyto látky dobré?

 

  • Chlorofyl čistí krev, zabraňuje množení špatných bakterií a pomáhá vylučovat odpadní látky z těla. Chlorofyl aktivuje enzymy a působí proti zánětům. Doporučuje se zejména diabetikům, lidem s roztroušenou sklerózou a také všem, kteří trpí autoimunitním onemocněním štítné žlázy nebo revmatoidní artritidou.
  • Zinek zlepšuje imunitu, propůjčuje pokožce zdravý vzhled a má blahodárné účinky na oční rohovku.
  • Draslík povzbuzuje činnost srdce a udržuje v našem těle rovnovážný stav tekutin.
  • Hořčík je výborný proti křečím.
  • Selen je silným antioxidantem, které je stejně jako chlorofyl důležitý pro správnou činnost štítné žlázy.

 

Klíčky jsou skvělým, dobře dostupným a zároveň i levným zdrojem spousty cenných látek. Zvláště po zimě klíčky naše tělo ocení a ještě nám za ně poděkuje. Klíčky je možné jíst jen tak samotné jako chutnou (a často křupavou) svačinku. Hodí se ale také do různých salátů nebo jako ozdoba těstovinových a rýžových jídel. Pravidelně se přidávají například do vietnamského bumbo nambo.

.

Comments are closed.