Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Citrónová tráva – recepty

Pad thai s citrónovou trávou

Ingredience:

300 g plochých rýžových nudlí

250 g krevet

150 g osmaženého tofu

150 g fazolových klíčků

3 stroužky česneku

3 jarní cibulky

1/3 svazku pažitky

30 g arašídů

3 lžíce rostlinného oleje

3 lžičky pasty tamarind

4 lžičky rybí omáčky

3 lžíce limetkové šťávy

2 vejce

1 lžíce cukru

1/2 svazku koriandrové nati

2 červené chilli papričky

1 ks citrónové trávy

2 lístky kafírové limetky

 

Postup:

Rýžové nudle namočíme do teplé vody na 5 – 10 minut. Musí zůstat stále tvrdší, protože se budou dále ještě vařit. Vybereme je a odložíme stranou. Osmahnuté tofu nakrájíme na malé kostičky. Krevety očistíme. Arašídy opražíme na troše oleje a nasekáme na menší kousky. Jarní cibulku, pažitku a koriandr použijeme na vaření. Jednu třetinu koriandru si ale ještě odložíme na ozdobu. Citrónovou trávu na velmi jemno, stejně tak kafírové lístky limetky. I u těchto dvou ingrediencí platí, že 2/3 použijeme do vaření a 1/3 na ozdobu. Do hrnce připravíme tamarindovou omáčku, rybí omáčku a cukr a pořádně promícháme.

Do silně rozehřátého woku dáme trochu oleje a přidáme nakrájený česnek, tofu, jarní cibulku, citrónovou trávu, limetkové lístky a pražíme a mícháme. Přidáme 2 vejce a krevety. Následně přidáme 2/3 buráků a promícháme. Ke konci přidáme předvařené rýžové nudle a pořádně promícháme. Nakonec vhodíme i fazolové klíčky, pažitku a koriandr. Na talíři zdobíme pažitkou, klíčky, koriandrem a buráky.

 

Rychlá thajská polévka

Ingredience:

500 g kuřecích prsíček bez kůže a kostí

1 litr kokosového mléka z konzervy

5 kafírových lístků čerstvých nebo sušených nebo nastrouhaná limetková kůra

4 kousky suchého Galangal nebo i nastrouhaný zázvor

1 stonek citronové trávy, natlučené sekáčkem na maso a bílá část nakrájená na plátky

2 lžíce citronové šťávy

1/2 lžička hnědého cukru

2 lžíce rybí omáčky

2 lžičky na jemno posekaných thajských chili papriček

5 zelených šalotek na velmi jemno posekaných

čerstvé lístky koriandru nakrájené na proužky

 

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme asi na 1 cm silné proužky. V hrnci smícháme kokosové mléko, kafírové lístky, galangal a citrónovou šťávu. Přivedeme vše k varu a poté přidáme maso. Nepřikryté necháme probublávat, dokud maso není měkké. Poté přidáme cukr, omáčky, chilli papričky a necháme ještě krátce povařit. Před podáváním vyjmeme galangal a sypeme lístky koriandru.

 

Citrónové kuře

Ingredience:

na omáčku

2/3 hrnku kuřecího vývaru

1 lžička sójové omáčky

1 lžička nastrouhané citronové kůry

1/4 hrnku citrónové šťávy

1 lžíce cukru

1 lžíce kukuřičné mouky

špetka pepře

na kuře

4 kuřecí prsíčka – nakrájená na proužky

1/2 hrnku na 2 cm proužky nakrájené zelené cibulky

3 ks čerstvé citrónové trávy – nakrájené na zhruba 2 cm kousky

1 a 1/2 hrnku na kolečka nakrájené mladé mrkve

trocha oleje

rýže

množství záleží na vás

 

Postup:

Rýži uvařte dle návodu na obalu. Mezitím smíchejte všechny přísady na omáčku v malé misce. Pořádně promíchejte a dejte bokem.

Na větší pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte kuře a zelenou cibulku. Odstavte a přemístěte obsah pánve na talíř.

Na prázdnou pánev podle potřeby přidejte o něco víc oleje a znova rozehřejte. Osmahněte krátce citrónovou trávu a mrkev. Pak na pánev vraťte kuře a cibulku a promíchejte s citrónovou trávou.

Znova promíchejte omáčku a přelijte ji přes kuře. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Na talíře rozdělte rýži a na ni servírujte kuřecí směs.

Comments are closed.