Citrónová tráva – recepty
Pad thai s citrónovou trávou
Ingredience:
300 g plochých rýžových nudlí
250 g krevet
150 g osmaženého tofu
150 g fazolových klíčků
3 stroužky česneku
3 jarní cibulky
1/3 svazku pažitky
30 g arašídů
3 lžíce rostlinného oleje
3 lžičky pasty tamarind
4 lžičky rybí omáčky
3 lžíce limetkové šťávy
2 vejce
1 lžíce cukru
1/2 svazku koriandrové nati
2 červené chilli papričky
1 ks citrónové trávy
2 lístky kafírové limetky
Postup:
Rýžové nudle namočíme do teplé vody na 5 – 10 minut. Musí zůstat stále tvrdší, protože se budou dále ještě vařit. Vybereme je a odložíme stranou. Osmahnuté tofu nakrájíme na malé kostičky. Krevety očistíme. Arašídy opražíme na troše oleje a nasekáme na menší kousky. Jarní cibulku, pažitku a koriandr použijeme na vaření. Jednu třetinu koriandru si ale ještě odložíme na ozdobu. Citrónovou trávu na velmi jemno, stejně tak kafírové lístky limetky. I u těchto dvou ingrediencí platí, že 2/3 použijeme do vaření a 1/3 na ozdobu. Do hrnce připravíme tamarindovou omáčku, rybí omáčku a cukr a pořádně promícháme.
Do silně rozehřátého woku dáme trochu oleje a přidáme nakrájený česnek, tofu, jarní cibulku, citrónovou trávu, limetkové lístky a pražíme a mícháme. Přidáme 2 vejce a krevety. Následně přidáme 2/3 buráků a promícháme. Ke konci přidáme předvařené rýžové nudle a pořádně promícháme. Nakonec vhodíme i fazolové klíčky, pažitku a koriandr. Na talíři zdobíme pažitkou, klíčky, koriandrem a buráky.
Rychlá thajská polévka
Ingredience:
500 g kuřecích prsíček bez kůže a kostí
1 litr kokosového mléka z konzervy
5 kafírových lístků čerstvých nebo sušených nebo nastrouhaná limetková kůra
4 kousky suchého Galangal nebo i nastrouhaný zázvor
1 stonek citronové trávy, natlučené sekáčkem na maso a bílá část nakrájená na plátky
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžička hnědého cukru
2 lžíce rybí omáčky
2 lžičky na jemno posekaných thajských chili papriček
5 zelených šalotek na velmi jemno posekaných
čerstvé lístky koriandru nakrájené na proužky
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme asi na 1 cm silné proužky. V hrnci smícháme kokosové mléko, kafírové lístky, galangal a citrónovou šťávu. Přivedeme vše k varu a poté přidáme maso. Nepřikryté necháme probublávat, dokud maso není měkké. Poté přidáme cukr, omáčky, chilli papričky a necháme ještě krátce povařit. Před podáváním vyjmeme galangal a sypeme lístky koriandru.
Citrónové kuře
Ingredience:
na omáčku
2/3 hrnku kuřecího vývaru
1 lžička sójové omáčky
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1/4 hrnku citrónové šťávy
1 lžíce cukru
1 lžíce kukuřičné mouky
špetka pepře
na kuře
4 kuřecí prsíčka – nakrájená na proužky
1/2 hrnku na 2 cm proužky nakrájené zelené cibulky
3 ks čerstvé citrónové trávy – nakrájené na zhruba 2 cm kousky
1 a 1/2 hrnku na kolečka nakrájené mladé mrkve
trocha oleje
rýže
množství záleží na vás
Postup:
Rýži uvařte dle návodu na obalu. Mezitím smíchejte všechny přísady na omáčku v malé misce. Pořádně promíchejte a dejte bokem.
Na větší pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte kuře a zelenou cibulku. Odstavte a přemístěte obsah pánve na talíř.
Na prázdnou pánev podle potřeby přidejte o něco víc oleje a znova rozehřejte. Osmahněte krátce citrónovou trávu a mrkev. Pak na pánev vraťte kuře a cibulku a promíchejte s citrónovou trávou.
Znova promíchejte omáčku a přelijte ji přes kuře. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.
Na talíře rozdělte rýži a na ni servírujte kuřecí směs.